Balaton-felvidék

A Balaton északi partvidékén - a Tihanyi-félsziget hossztengelyének meghosszabbításában - hatalmas, mintegy 6x5 km szélességű és mélységű, félköríves amfiteátrumként mélyed a Balaton-felvidék magaslatai közé a Pécsely-Balatonszőlősi medence.

Pécsely Veszprém megyében a Balaton-felvidéken található. A község a balatonfüredi kistérség területén fekszik, közigazgatási területe kb. 20 km2. Kilenc településsel szomszédos: Aszófő, Balatonszőlős, Tótvázsony, Barnag, Vöröstó, Mencshely, Vászoly, Balatonudvari és Örvényes.

4 rabul ejtő szépségű falu a Balaton-felvidék szívében

Vászoly

Az ősi település festői szépségű természeti környezetben őrzi a Balaton-felvidéki táj jellegzetességeit. A vizekben gazdag falucska egyik látványossága a Szent Jakab forrás vizéből táplálkozó forrástó. A vizek egyesüléséből létrejött patak mentén számos vízimalom működött

Ajánlott éttermek:

Kuti-kerti kisvendéglő

Zománc bisztrócska

Dörgicse

a Balatonakali és Mencshely között elterülő, templomromjairól híres falu.Kultúrtörténeti értékei egyedülállók, szakrális öröksége mellett védett népi épületek, lakóházak és pincék is gazdagítják értéktárát.

Balatonszőlős

a hatszázfős kisközség festői természeti környezetben fekszik a Balatoni Nemzeti Park kapujában, a Szőlős-Pécselyi medencében. Az idelátogatók egész évben élvezhetik a táj nyújtotta lehetőségeket kerékpáron, lóháton vagy gyalogosan. A települést körülölelő lankákról lélegzetelállító panoráma nyílik a Balatonra és a Tihanyi-félszigetre. A Balatonfüred és Környéke Borút Egyesület nyitott pincéi a helyi borok mellett gasztronómiai élményekkel kínálják vendégeiket családias környezetben, harmóniában a minden évszakban elbűvölő tájjal.

Ajánlott éttermek: 

Szőlősi kocsma

Aszófő

Aszófő történelmi emlékeivel, népi építészeti alkotásaival, a zömében a XIX. század derekán épült, műemléki védelem alatt álló híres Vörösmáli pince-présház sorával, a környék gazdag, gyönyörű kiránduló helyeivel, mediterrán klímájával, a dombvonulatról élvezhető csodálatos panorámával várja a látogatóit. Itt található a román stílusú templomrom, ami római kori maradványokon az 1260-70-es években épült egyhajós templom maradványa.

Ajánlott éttermek: 

Szálka bisztró  

Aszófői halsütő

Balatonudvari

a település hírét szív alakú sírköveik legendája repíti messzire, sokan keresik fel a műemlék temetőt. A múlt emlékei a szép fekvésű, remek akusztikájú fövenyesi kápolna, a katolikus és református templom épületei mellett helytörténeti galériában érhetők tetten. 

Ajánlott éttermek:  

Laci Pince Csárda

Örvényes

A község országos hírű műemléke, az értékes ipartörténeti, ma is működőképes emlék, a felülcsapós vízimalom (1055). A XVIII. században újjáépült népi stílusú molnárházban néprajzi, népművészeti gyűjtemény látható. A ma is működő vízimalom mellett található a patakon átívelő XVIII. századi, védett műemlék, a barokk stílusban épített kétnyílású kőhíd, melyet Nepomuki Szent János szobra díszít (1700-as évek vége). A malom fölötti dombon lévő temetőben található a középkori templomrom.

Mencshely

A csipkeverés kapcsán is ismert Mencshely egyedi hangulatú kistelepülés, Nagyvázsony vonalától e községen át haladva érjük el a Balatont Akalinál, vagy a Nivegy-völgyön át Zánkánál.Kihasználva a páratlan panoráma mellett az érdekes földtudományi sajátosságokat, nemrég újjáépült a csúcson a Kossuth-kilátó, geológiai bemutatóhely létesült és a vulkán tanösvényen gyarapíthatjuk tudásunkat.

Barnag

Vöröstó

Vöröstó települése Nagyvázsony tőszomszédságában fekszik a Balaton-felvidék északi lejtőin, a Déli-Bakony lábánál, nagyjából 8 km-re a Balatontól. Vöröstó azon kevés települések közé tartozik, amelyek máig megőrizték az egykori népi építészet értékeit. Jóformán érintetlen eredetiségében maradt meg minden porta falusi jellege, melynek díszei a míves kidolgozású, oszlopos, tornácos kőházak. A község néhány éve műemléki védettséget is kapott, az előbb említetteken kívül a portákat lezáró egyedülálló pajtasor miatt, amely egyfajta keretbe foglalja az egész települést. A kálvária a falu délkeleti szélén emelkedő dombon áll.

Tihany

Ajánlott éttermek: 

Apáti étterem  

Látogatóhelyek, túrák a Balaton-felvidéken

Balaton-felvidéki Nemzeti Park éves programkereső